НАЗАД
                                            Фондю


  



  Ф
ондюто - кулинарният шедьовър на Швейцария , въплъщава в себе си освен превъзходен вкус, също и усещане за споделяне, семеен уют, топлина и приятелство. Думата "фондю" произлиза от френския глагол "fondre", който означава "разтапям". Това е практически единственото национално ястие на швейцарците, което е придобило и световна популярност.
ФондюФондюто се приготвя в специален керамичен топлоустойчив съд, затоплящ се със спирт за горене. Води началото си от стопеното сирене - ястие, което пастирите си приготвяли в Алпите през дългите зимни вечери. В него топели късчета хляб, забодени на дълги дървени пръчки. Оригиналната и първа известна рецепта е от козе сирене във вино и брашно.
Фондю се приготвя в тържествени дни или в свободното време, когато никой не бърза. Около масата се събира цялото семейство. Най-важният момент в приготвянето на фондюто е настроението и чувството за сплотеност на трапезата.
Днес фондюто е любима рецепта не само за утоляване на глада, но и за забавление в цял свят. Въпреки че основните му и най-традиционни съставки са хляб и сирене, има и богато разнообразие от други видове - с месо, с шоколад, зеленчуци, морски дарове.

Как се приготвя фондю?

Само по себе си приготвянето не е трудно. В съд с формата на супник се наливат 1,5 чаши бяло вино, което се затопля на спиртна горелка, в него се добавят 600 грама настъргани сирена, обикновено от два различни вида (най-често Грюйер и Ементал), които се разбъркват така, че да се разтворят във виното. Добавят се 3-4 ч. л. картофено брашно, разтворено във вино, което способства за сгъстяването на фондюто. Биха могли да се прибавят и крехки парченца месо. Използват се и различни подправки - индийско орехче, копър, кимион, пипер - в зависимост от вида на сирената. Преди да се налее виното в съда, той може да се намаже с чесън. След това всеки от участниците поставя парченце хляб на вилица с дълга дръжка, което потапя в топлото фондю.

НАЗАД