Френските сирена
Френските сирена – така популярни, а и все по-достъпни и откриваеми и в нашите магазини. Добре е да знаем някои любопитни факти.
Французите се бунтуват, защото в последните години ЕС им забрани да правят сирене от непастьоризирано мляко, с оглед на превантивни мерки. За французите, обаче, прочути с изтънчен вкус, разликата е голяма. Факт е, че сиренето, произвеждано от различните френски фирми вече е изцяло и само с пастьоризирано мляко.
Как се ядат различните сирена? Обикновено на масата се сервират 3 до 8 вида сирене, след основното ястие. Поднасят се или само сирене, или придружено със зелена салата и орехови ядки. Започва се с най-леките сирена и се преминава към по-твърдите, а за края се оставят миришещите.
Обикновено сиренето се яде с пресен хляб, най-често багета. За по-твърдите сирена се използва и масло. По-меките се мажат направо.
Яденето на сирена е задължително придружено и от вино – по-често червено.
Бон апети!